Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Vanaf donderdag 30 maart 2017 is de installatie Fight, Squat, Resist: Housing Alternatives of the Social Movements te zien in de tentoonstelling Architecture of Appropriation.

De installatie belicht kraken als alternatief voor gemeenschappelijk wonen, in antwoord op de huisvestingsproblematiek in Brazilië.

Aan de hand van verhalen van leiders van een belangrijke huisvestingsbeweging die opkomt voor het recht op de stad, komen de doelen, strategieën en successen van de beweging aan de orde. Daarnaast vertellen bewoners van het Manuel Congo kraakpand in het centrum van Rio de Janeiro over hun dagelijks leven in het gebouw. Het Manuel Congo kraakpand is een bijzonder voorbeeld van participatief architectonisch ontwerp, waarbij bewoners en architecten met elkaar samenwerken aan een collectief woon-werkcomplex met publieke faciliteiten. De installatie laat zien dat de strijd voor huisvesting en het recht op de stad onverminderd doorgaat.

Fight, Squat, Resist: Housing Alternatives of Social Movements is de bijdrage van Studio-X Rio aan het initiatief Housing the Majority, waarmee Columbia University GSAPP vraagstukken omtrent huisvesting en stedelijke ongelijkheid op wereldwijde schaal verkent. Het project was eerder te zien in Rio de Janeiro.

Deze installatie komt voort uit de meerjarige samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut en Studio-X. Eerder resulteerde de samenwerking in de tentoonstelling Control Syntax Rio in Het Nieuwe Instituut, en nu tot 20 mei 2017 te zien in Storefront for Art and Architecture in New York City.

datum
30/03/2017
tot
20/08/2017
 
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
René Boer, Marina Otero Verzier en Katía Truijen in samenwerking met de gemeenschappen van ADM, Plantage Dok, Poortgebouw, Wijde Heisteeg 7, Landbouwbelang en Vluchtmaat
Maud Vervenne (publicatie), Jakub Straka met Sepus Noordmans (installatie)
Johannes Schwartz
ZUS [Zones Urbaines Sensibles]
Cathy Brickwood, Aurora Bertoli

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Landschap en Interieur en het dossier Een serie over het veranderende landschap.