Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Cases

ADM terrein. Pizza tower. Foto Johannes Schwartz

In samenwerking met René Boer (Failed Architecture) en de Faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven, zijn de afgelopen maanden vijf uiteenlopende voorbeelden van voormalig en nog steeds gekraakte locaties in kaart gebracht: het ADM terrein, het Poortgebouw, Plantage Dok, Wijde Heisteeg 7 en de Vluchtmaat. De vijf plekken laten zien hoe krakers zich ruimte in de stad, variërend van een pand in de binnenstad tot een uitgestrekt terrein, hebben toegeëigend en naar hun eigen ideeën en behoeften hebben getransformeerd.

De locaties zijn op verschillende momenten en om verschillende redenen gekraakt, bijvoorbeeld om vluchtelingen te huisvesten, een vrijhaven te beginnen of een woon-werkpand op te richten. In samenwerking met bewoners en betrokkenen zijn de ruimtelijke transformaties van de plekken door de tijd heen onderzocht. Historisch materiaal en tekeningen zijn te zien in de tentoonstelling, samen met een foto essay van Johannes Schwartz die de locaties fotografeerde.

AOA On Air

Regelmatig vindt er in de tentoonstellingsruimte het live-programma AOA on Air plaats. Daarin wordt met makers, denkers, krakers en ontwerpers gesproken over hedendaagse vormen van stedelijke toe-eigening, in de vorm van interviews, collectieve leessessies en discussies. De gesprekken kunnen worden teruggeluisterd in de tentoonstelling en via de podcasts in dit webdossier.

René Boer, Marina Otero Verzier en Katía Truijen in samenwerking met de gemeenschappen van ADM, Plantage Dok, Poortgebouw, Wijde Heisteeg 7, Landbouwbelang en Vluchtmaat
Maud Vervenne (publicatie), Jakub Straka met Sepus Noordmans (installatie)
Johannes Schwartz
ZUS [Zones Urbaines Sensibles]
Cathy Brickwood, Aurora Bertoli

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Landschap en Interieur en het dossier Een serie over het veranderende landschap.