Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Vanaf donderdag 30 maart 2017 is de installatie Fight, Squat, Resist: Housing Alternatives of the Social Movements te zien in de tentoonstelling Architecture of Appropriation.

De installatie belicht kraken als een alternatief voor gemeenschappelijk wonen en is daarmee een antwoord op de huisvestingsproblematiek in Brazilië.

Aan de hand van gesprekken met leiders van de National Struggle for Housing Movement, een beweging, die opkomt voor het collectieve recht op de stad, worden de doelen, strategieën en successen van deze beweging zichtbaar. Daarnaast vertellen bewoners van het kraakpand Manuel Congo in het centrum van Rio de Janeiro over de wijze waarop het dagelijks leven is georganiseerd in het gebouw. Het kraakpand Manuel Congo is een sprekend voorbeeld van een architectonisch ontwerp, waarbij bewoners en architecten hebben samengewerkt aan een collectief woon-werkcomplex met verschillende, publieke faciliteiten. De installatie toont tevens aan dat de stad Rio wordt gekenmerkt door een ware strijd om huisvesting, waarbij het recht op de stad steeds explicieter meespeelt.

Fight, Squat, Resist: Housing Alternatives of the Social Movements is de bijdrage van Studio-X Rio aan het initiatief Housing the Majority, waarmee Columbia University GSAPP vraagstukken omtrent huisvesting en stedelijke ongelijkheid op wereldwijde schaal verkent. Het project was eerder te zien in Rio de Janeiro.

Deze installatie komt voort uit de meerjarige samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut en Studio-X. Eerder resulteerde de samenwerking in de tentoonstelling Control Syntax Rio in Het Nieuwe Instituut, en nu tot 20 mei 2017 te zien in Storefront for Art and Architecture in New York City.

René Boer, Marina Otero Verzier en Katía Truijen in samenwerking met de gemeenschappen van ADM, Plantage Dok, Poortgebouw, Wijde Heisteeg 7, Landbouwbelang en Vluchtmaat
Maud Vervenne (publicatie), Jakub Straka met Sepus Noordmans (installatie)
Johannes Schwartz
ZUS [Zones Urbaines Sensibles]
Cathy Brickwood, Aurora Bertoli

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Landschap en Interieur en het dossier Een serie over het veranderende landschap.