Kunstenaar en techno-politiek strateeg Simona Levi spreekt over haar multidisciplinaire praktijk, waarin ze streeft naar free culture, e-democratie en het strategisch gebruik van digitale middelen voor collectieve organisatie, communicatie en actie.

datum
08/06/2017
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

Wikipedia edit-a-thon: Unforgetting women architects van 15.00 tot 18.30 uur

Museum open tot 21.00 uur

The New Haberdashery tot 21.00 uur

Study Centre open tot 21.00 uur

 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Programma€ 7,50
Programma studenten & vrienden van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite€ 7,50
Bank Giro Loterij VIP-KaartGratis

 

 

De hedendaagse omstandigheden - van toenemende privatisering van de openbare ruimte tot online en offline surveillance en van de opkomst van populistisch nationalisme tot de militarisering van grenzen - vragen om opvallende, ongecensureerde reacties uit het creatieve veld die tot de verbeelding spreken. In haar lezing behandelt Levi kwesties die zij in haar werk voor empowerment van burgers tegenkomt en hoe zij ervoor zorgt dat zij deel uit kunnen maken van besluitvormingsprocessen waar ze van oudsher buiten staan. Zo zal zij uitvoerig ingaan op de anti-corruptie actie 15MpaRato die leidde tot de veroordeling van prominente bankmedewerkers van Bankia, één van de grootste banken van Spanje. Hoe heeft zij deze actie met digitale middelen opgezet? Was de in Barcelona aanwezig cultuur van activisme een noodzakelijke conditie of zou een dergelijke actie ook elders kans van slagen hebben? En hoe is de wisselwerking tussen de fysieke plek van het plein en de digitale omgeving van het internet?

De lezing van Simona Levi vindt plaats in het kader van de tentoonstelling Architecture of Appropriation, nu te zien in Gallery III  van Het Nieuwe Instituut.

Simona Levi

Simona Levi is een theaterregisseur, toneelschrijver, techno-politiek strateeg, cultureel manager en curator, onderzoeker, journalist en docent. Als multidisciplinair kunstenaar maakt zij gebruik van scenografie en audiovisuele en multimedia middelen. Als activist heeft zij zich de afgelopen jaren ingezet voor free culture, digitale democratie en het strategisch gebruik van digitale hulpmiddelen voor organisatie, techno-politieke communicatie, collectieve actie, de strijd tegen staatscorruptie, en voor het terugwinnen van de democratie. Levi organiseert platforms om corruptie aan het licht te brengen. Zo initieerde zij verschillende projecten, waaronder Xnet en 15MpaRato, die leidden tot de vervolging van de chief executives van Bankia.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, de andere keer een quiche met salade. Dinervouchers a € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

René Boer (Failed Architecture), Marina Otero Verzier (Head of R&D, Het Nieuwe Instituut), Katía Truijen, Roos van Strien, Maria Duarte, Marten Kuijpers (R&D, Het Nieuwe Instituut)
ZUS [Zones Urbaines Sensibles]
Jakub Straka met Sepus Noordmans
Johannes Schwartz

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Landschap en Interieur en het dossier Een serie over het veranderende landschap.