Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Era o Hotel Cambridge (The Cambridge Squat, 2016) is een eigentijdse Braziliaanse film van de hand van regisseur Eliane Caffé, gemaakt in samenwerking met het collectief FLM< GRIST, de Escola da Cidade en Aurora Filmes.

In het kader van onderzoeksproject annex tentoonstelling Architecture of Appropriation organiseert Het Nieuwe Instituut een speciale vertoning van deze film. Hierbij zal ook artdirector Carla Caffé aanwezig zijn; een interview met haar is binnenkort te lezen in het onlinemagazine dat bij Architecture of Appropriation verschijnt.

Onderdeel van de totstandkoming van de film was een zes maanden lange samenwerking met 21 studenten van de Escola da Cidade. Deze school voor architectuur, gevestigd in het centrum van São Paulo, richt zich op de relatie tussen architectuur, geschiedenis, cultuur, woongebied en natuur – met als doelstelling het nadenken over en introduceren van nieuwe manieren van het innemen van en interveniëren in verschillende woongebieden. De film sloeg een brug tussen filmwereld, onderwijs, architectuur en sociale bewegingen, die ook nadat de film was voltooid bleven doorgaan, en draaide niet alleen om esthetische ontwikkelingen maar ook om hechtere banden tussen alle betrokken partijen.

Van de hand van Carla Caffé verscheen tevens het boek Era o hotel Cambridge: arquitetura, cinema e educação, dat binnenkort in Engelse vertaling verkrijgbaar zal zijn. Met 250 geïllustreerde bladzijden heeft dit werk de vorm van een stripboek, met teksten van toonaangevende architectuurwetenschappers en activisten en de regisseur van de film: Eliane Caffé, Raquel Rolnik, Lucia Santaella, Jorge Lobos en Nabil Bonduki. In het boek wordt de relatie onderzocht tussen het onderzoek van de architectuurstudenten in het kraakpand, het werk met de groepen vluchtelingen en de manier waarop deze zaken bijdroegen aan het tot stand komen van de film.

datum
29/06/2017
tijd
17:00 – 18:45
taal
English subtitles
 
locatie

Room 1

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis

René Boer, Marina Otero Verzier en Katía Truijen in samenwerking met de gemeenschappen van ADM, Plantage Dok, Poortgebouw, Wijde Heisteeg 7, Landbouwbelang en Vluchtmaat
Maud Vervenne (publicatie), Jakub Straka met Sepus Noordmans (installatie)
Johannes Schwartz
ZUS [Zones Urbaines Sensibles]
Cathy Brickwood, Aurora Bertoli

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Landschap en Interieur en het dossier Een serie over het veranderende landschap.