Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2022
15
Apr
15/04/2022 – 16/04/2022
Independent School for the City, Delftsestraat 33 III

Nu de woonbeweging aan een nieuw momentum bouwt, organiseren Het Nieuwe Instituut en de Independent School for the City een weekend vol gesprekken over ruimtelijke strategieën voor alternatieve en niet-normatieve woonvormen. Housing Futures biedt hiermee een platform om allerlei gerelateerde onderwerpen te bespreken, van de toekomst van kraken tot de opkomst van nieuwe modellen voor coöperatieve huisvesting. En om te reflecteren op hoe deze ruimtelijke, sociale en politieke strategieën voor toekomstige generaties gedocumenteerd en bewaard kunnen worden. Housing Futures wil met nieuwe ideeën, dwarsverbanden en praktische oplossingen bijdragen aan de groeiende woonbeweging.

2022
03
Feb
19:30 – 21:15
Het Nieuwe Instituut Online

Deze editie van de serie Social Talks bouwt voort op acties van de woonbeweging die recent aan een nieuwe opmars is begonnen. Dit ‘gesprek over het sociale’ vormt een prelude op het weekend Housing Futures, waarin volop gesproken zal worden over tactieken om ruimte vorm te geven en in te richten voor alternatieve huisvesting en samenlevingsvormen die zich verzetten tegen de norm. Deze donderdagavond staan de gasten alvast stil bij de toekomst van afwijkende huisvestingsmodellen. Hoe zal de kraakbeweging zich ontwikkelen? Op wat voor manieren kunnen we coöperatief wonen? En hoe behouden we dit soort ruimtelijke, sociale en politieke strategieën voor volgende generaties?

2019
06
Sep

De biënnale voor architectuur en stedenbouw in Seoul (SBAU) organiseert in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Seoul en Het Nieuwe Instituut in Rotterdam het symposium Frames of Resistance tijdens het openingsweekeinde van SBAU. De conferentie maakt deel uit van de ‘thematische tentoonstelling’ in het Dongdaemun Design Plaza in Seoul.

2017
27
Jul

Festival De Bouw transformeert de bouwplaats van het toekomstige Collectiegebouw in een verblijfsplek met een nieuw stedelijk podium. Onderdeel van het festival zijn lezingen en rondleidingen.

2017
29
Jun
17:00 – 18:45
 

Speciale vertoning van Era o Hotel Cambridge (The Cambridge Squat, Brazilië, 2016) met als speciale gast artdirector Carla Caffé.

2017
16
Jun

Op 16 juni organiseerde het Jaap Bakema Study Centre een symposium over de urgente vraag naar betaalbare woningbouw, de planning en het ontwerp ervan. Het symposium maakte deel uit van het International Social Housing Festival 2017 en bracht een keur aan internationale onderzoekers en ontwerpers samen: Kenny Cupers, Anne Kockelkorn, Jörg Stollmann, René Boer, Mirjana Milanovic en Dick van Gameren.

2017
08
Jun

Kunstenaar en techno-politiek strateeg Simona Levi sprak over haar multidisciplinaire praktijk, waarin ze streeft naar free culture, e-democratie en het strategisch gebruik van digitale middelen voor collectieve organisatie, communicatie en actie.

2017
24
Mei

Op woensdag 24 mei 2017 vindt in de tentoonstelling Architecture of Appropriation een interview plaats met Giovanni Bozzoli, mede-oprichter van Macao in Milaan, en Nicola Baratto, een van de initiatiefnemers van The Wandering School.

2017
23
Feb

We often think of architecture as representing this or that. As if it is primarily a symbolic language speaking to us about other things without itself doing much else. But what if it is more than that? Architecture helps us perform our lives, even in its symbolic deeds. With Jacob Voorthuis and Students from the Master in Architecture, Urban Design and Engineering (AUDE) at Eindhoven University of Technology.

2017
02
Feb

Op zoek naar sporen van de Nederlandse kraakgeschiedenis en haar betekenis voor de hedendaagse architectuur wordt het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw deze avond gekraakt. Met bijdragen van conservator Hetty Berens, architect Ton Venhoeven, onderzoeker en kunstenaar Reinier Kranendonk en onderzoeker en activist René Boer.

2017
31
Jan

Todopia is een semi-mobiele leef/werkruimte ontworpen door kunstenaar Reinier Kranendonk. Met Todopia doet hij een pleidooi onafhankelijk en zelfvoorzienend te zijn. De verschillende onderdelen van deze leef/werkruimte maken het de bezoeker mogelijk zich te identificeren met een autarkische manier van leven.

René Boer, Marina Otero Verzier en Katía Truijen in samenwerking met de gemeenschappen van ADM, Plantage Dok, Poortgebouw, Wijde Heisteeg 7, Landbouwbelang en Vluchtmaat
Maud Vervenne (publicatie), Jakub Straka met Sepus Noordmans (installatie)
Johannes Schwartz
ZUS [Zones Urbaines Sensibles]
Cathy Brickwood, Aurora Bertoli

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Landschap en Interieur en het dossier Een serie over het veranderende landschap.